Wat is een whiteboard animatie precies?

whiteboard animaties

Je hebt er vast al eens van gehoord, maar wat is nu precies een whiteboard animatie? Dit is een grafisch filmpje (eigenlijk een soort animatiefilmpje) waarbij je een hand ziet die op een whiteboard een tekening maakt, eventueel met tekst erbij. Het is de meest simpele vorm een animatie, want het hoeft niet met een 3D-effect te worden gemaakt. Je kunt zo’n filmpje natuurlijk in diverse kleuren laten maken (dit is vaak ietsje duurder) maar doorgaans zijn ze in zwart wit, of met slechts twee basic kleuren gemaakt. Het is namelijk juist de bedoeling dat de boodschap zo simpel en helder mogelijk moet worden overgebracht, en in de meeste gevallen heb je daar niet veel kleuren bij nodig.

Waarvoor kun je een whiteboard animatie inzetten?

Doorgaans worden dit soort simpele, grafische filmpjes ingezet om een proces te verduidelijken of mensen uit te leggen hoe iets precies werkt. Je ziet echter ook vaak een whiteboard animatie op youtube, over bijvoorbeeld de voordelen van bepaalde voedingsmiddelen, oplossingen voor bepaalde ziektebeelden en dergelijke… In die gevallen dient de whiteboard animatie puur als informatiebron, die doorgaans een grote lap tekst vervangt. Mensen zijn namelijk van nature lui, en een grote lap tekst wordt niet zo vaak helemaal uitgelezen, simpelweg doordat het teveel moeite kost. Een filmpje daarentegen, reikt de informatie als vanzelf aan de kijker/lezer aan, zonder dat die er iets voor hoeft te doen. Dit is de reden dat filmpjes het zoveel beter dan foto’s met tekst op social media doen.

Uitleg geven doe je met een whiteboard animatie

Doordat een animatiefilmpje met een hand en een whiteboard niet zo duur is om te laten make (het is immers niet zo uitgebreid) gaan steeds meer bedrijven overstag. Dit soort filmpjes zijn echt ideaal om een (niet al te ingewikkelde) boodschap over te brengen, en je kunt er natuurlijk ook tekst bij inspreken, wat het geheel nog eens verduidelijkt. En de prijs van zo’n simpele animatie zal je reuze meevallen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *